Cursus fluxmeter en meer veldwerk
Door: Annika Huizinga
Blijf op de hoogte en volg Annika
25 Mei 2011 | Costa Rica, Heredia
Hier weer een verhaaltje uit Costa Rica. Inmiddels ben ik al helemaal aan de regen gewend, want het plenst ongeveer elke middag wel een paar uurtjes, en behoorlijk hard ook. Nu snap ik helemaal waarom er zulke diepe afvoergeulen in de weg zitten... die veranderen namelijk in rivieren tijdens zo'n plensbui :) .
Vorige week heb ik de hele week cursus gehad. 2 mensen van West systems uit Italie zijn een week in CR geweest om ons training te geven in het gebruik van de flux meter. Dat is een draagbaar instrument waarmee je diffuse ontgassing van de bodem kan meten. Nu zul je vast denken, wat heeft dat nou met vulkanen te maken? Nou, vulkanen produceren nogal veel gas. Een groot deel komt via fumaroles naar buiten, maar een even groot deel kan via diffuse ontgassing via de bodem naar buiten komen. Dat zie je niet met het blote oog, maar kun je wel meten. Je zet een accumulatiekamer (metalen bak die aan de onderkant open is) op de grond, het instrument meet de accumulatie in de kamer en via je palmtop kun je aflezen hoe groot de flux is, dus hoeveel gas per minuut er in de kamer bijkomt. Dit kun je voor CO2 en H2S gas doen (meer sensoren heeft ons instrument niet). Als je de metingen in een grit van 20 bij 20 meter doet (stuk of 200 metingen), dan kun je een kaart maken van het stukje vulkaan waar je metingen doet en met een beetje mazzel komen er breuken of andere 'anomalien' aan het licht op je kaart. 't Is veel werk maar wel heel tof! En veeeel geleerd, altijd goed :) . Wat ook leuk was aan de cursus is dat er mensen uit Nicaragua, Ecuador, Mexico en El Salvador aanwezig waren. Maria had hen uitgenodigd om ook met de cursus mee te doen. Dus het was ook nog eens een goed netwerk momentje... ;) .
Op woensdag zijn we met z'n allen naar vulkaan Poas geweest om de fluxmeter in het veld uit te proberen. We zijn op een terras aan de oostkant van de actieve krater geweest om te meten. Behalve gasfluxen meten hebben we ook genoeg tijd besteed om phreatic eruptions in het kratermeer te spotten. We waren nu immers veeeel dichter bij het meer dan wanneer je op het toeristische uitzichtspunt staat :D . De gassen waren bijna niet te harden maar daarvoor hadden we gasmaskers mee (net niet gebruikt, maar had niet veel gescheeld). Binnen 2 uur hebben we 2 kleine gasbubbels en 1 grotere phreatic eruptie gezien. Het midden van het meer spuit dan omhoog, net als een geiser. Maakt een hoop kabaal en er vliegt een hoop modder de lucht in. Erg tof!
In het weekend ben ik met de mensen uit Ecuador en El Salvador naar de pacifische kust geweest om te zwemmen. Hebben een auto gehuurd met z' 5-en, is ongeveer 1,5 uur rijden over de nieuwe snelweg. Ook zijn we over de zogenaamde krokodillenbrug geweest, de brug over de Rio Tarcoles. Jeetje wat zijn krokodillen groot! 5 a 6 meter... Was ik ff blij dat ik hoog en droog op die brug stond ;) . Daarna doorgereden naar playa Herradura. Een strand in een baai met palmboompjes, prima voor een dag. Het water was lekker warm, net een zwembad. Alleen jammer dat het duurste en luxte hotel van CR ook aan deze baai gebouwd is. Dus het uitzicht werd enigsinds beperkt door een luxe jachthaven :( .
Op zondag hebben we gezellig op het balkon gebruncht met de mensen in mijn huis. In het weekend bleven er meer mensen slapen (veelal gringo's die Hannia (mama cookie) op een of andere manier kennen). Was heel gezellig. In de middag ben ik met een van de gringo's (argh ik en namen) naar de mall geweest om kleren te kopen. Ik dacht dat het niet zou lukken maar ik heb een 3/4 broek, mooi shirt en een blous gekocht! Jeeh, Costa Rica heeft ook kleren voor grote mensen :) . Na bijna 3 maanden beginnen sommige van mijn zomerkleren wel ietwat te slijten en stuk te gaan.
Over 3 maanden gesproken, mijn visum is komend weekend afgelopen dus ik moet CR uit voor 72 uur, om daarna weer een nieuw visum te krijgen voor 90 dagen. Een andere stagaire van het OVSICORI (Alice uit Frankrijk) moet ook een nieuw visum hebben en daarom gaan we volgende week samen naar Nicaragua. We vertrekken zaterdag de 28e met de bus (8 uur rijden..) om een week later op zaterdagavond weer terug te komen. We gaan o.a. naar Ometeppe eiland, dat is een vulkaan in het meer van Nicaragua (het grootste zoetwatermeer van latijns Amerika als ik het goed heb), we gaan de mensen van INETER bezoeken, zij waren hier vorige week tijdens de fluxmeter cursus. Zij hebben een systeem op Masaia vulkaan staan waar Maria wel interesse in heeft, dus ik mag foto's gaan nemen en info gaan inwinnen (jeeh!). Ook gaan we nog naar Leon waar we met Quetzaltrekkers een 2 daagse hike naar Telike vulkaan gaan maken (met overnachting in tenten nabij de krater :) ). Jeetje wat vervelend dat mijn visum maar 90 dagen geldig is...
Voordat de reis naar Nicaragua gaat beginnen nog ff hard werken deze week. Gisteren (dinsdag) ben ik met Geoffroy en Jorge naar de hot springs van Barva geweest. Hier waren we ook al eerder maar nu hebben we veel meer monsters genomen. Er komen in de rio Azufre verschillende zure en warme bronnen uit, die hebben we allemaal bemonsterd en ook de rivier zelf op verschillende plekken. We willen de oorsprong van het water bepalen en ook kijken tot hoever benedenstrooms het bronwater invloed heeft. Was een ochtend lekker ploeteren in de rivier. Zijn ook nog een slang tegen gekomen, iejlks! Gelukkig was ie niet zo heel groot en was hij banger voor ons dan wij voor hem, waardoor ie snel wegkroop. Heb er helaas geen foto van kunnen maken, want de eerste paar seconden was ik 'petrified' en toen Geoffroy opperde om een foto te maken kroop ie al weg (wat ben ik ook een watje soms...). Ook hebben we nog een regenmeter op de top van Barva vulkaan geinstalleerd. Vanaf nu mogen we elke week naar Barva om het water te bemonsteren :) . Ook wilden we nog naar Huacalillo, een andere warmwater bron, maar toen begon het zo hard te plensen dat we dat maar een andere keer doen.
Als het goed is ga ik vrijdag met Eric naar Poas, maar daar staat nog een groot vraagteken chter om meerdere redenen. 1: hij is een Tico, 2: OVSICORI plannen veranderen 10x voordat ze doorgang vinden, 3: het weer kan roet in het eten gooien, 4: etc. Eric is een van de meest ervaren veldwerkers van OVSICORI, maar ook iemand met trots en hij deelt niet veel info. Dat is vervelend maar ja, als ik mijn monsters van het meer wil hebben dan zal ik toch met hem mee moeten. Dus 'my fingers are crossed' voor vrijdag :) .
Als laatste moet ik nog ff iets opbiechten. Wellicht hebben jullie de foto's op facebook al gezien, maar ik heb 2 weken geleden rasta's in mijn haar laten zetten :D . Nadat ik oma en Ina uitgezwaaid had op het vliegveld ben ik naar de kapper in Heredia gegaan. Het duurde ongeveer 5 uur (auwauwauw!) maar ik vind het resultaat erg tof. Nu is mijn haar niet echt heel geschikt voor rasta's en duurt het wel een maand of 2 a 3 voordat ze echt goed zijn, maar dat heb ik wel voor over. Vanmiddag ga ik weer naar de kapper om de losse stukjes en lussen weer vast te laten zetten.
Deze update is weer lang genoeg, moet zo ook richting OVSICORI. De volgende blog schrijf ik vanuit Nicaragua :)
Pura Vida!
25 Mei 2011 - 16:08
Annikaatje:
ps check ook het filmpje van de phreatic eruption van afgelopen week! -
25 Mei 2011 - 18:12
Ina Stavast:
Hallo Annika,
Wat weer een leuk verhaal. Ja, dat is best eng die krokodillen onder die brug. Ik heb daar ook niemand zien bundyjumpen.
Waar kan ik dat filmpje checken? -
25 Mei 2011 - 18:19
Ina:
Heb het filmpje gevonden, in één woord wauw! Jammer dat we dat die zaterdag niet hebben kunnen zien. Was vast heel indrukwekkend geweest.
Ina -
25 Mei 2011 - 18:43
Dina:
Ola Annika,
Qué es un informe largo.Que usted tiene tiempo para escribir tanto?
Wat heb je weer veel beleefd, een gedeelte had ik natuurlijk via Skype al gehoord, maar dit is wel zo leuk. Even een afspraak: die krokodillen laten wij toch wel links liggen????? BRRRRRRRRRRRRRRRR
Leuk dat je nu ook ander veldwerk mag doen, leer je in ieder geval nieuwe dingen ;-)
Heel veel plezier in Nicaragua en doe maar weer veel nieuwe indrukken op.
Over vier weken zit ik al op Schiphol, wat gaat de tijd toch snel.............
xxx
mam
25 Mei 2011 - 18:46
Dina:
Filmpje is cool!! En dat hupje was 130 meter hoog????
Wat een kracht!
mam -
25 Mei 2011 - 20:33
Jantje Schuurman:
Dag Annika,
Wat weer een mooi en interessant verslag. Het filmpje is erg mooi. Eerst wat kleine blubjes en dan een hele grote. Het lijkt of de druk langzaam wordt opgevoerd.
Heel veel plezier en veel nieuwe dingen ontdekken en mensen ontmoeten in Nicaragua toegewenst.
groetjes, Oma
25 Mei 2011 - 20:50
Lianne Zwaan:
Hoi Annika,
Weer met veel plezier je verhaal gelezen! En wat een cool filmpje! Ik zal het morgen ook nog even aan de kinderen laten zien.
Super dat je zoveel mensen uit verschillende landen ontmoet en allemaal dezelfde interesse, geweldig lijkt me dat!
Jouw rasta haar staat je fantastisch! Nu kun je er niet meer onderuit, nu moet je wel naar de eilanden Bocas del Toro in Panama! Daar hoor nu je helemaal thuis.
Enne, je bent geen watje hoor bij die slang! Ik zou in zo'n situatie ook niet aan mij fototoestel denken :-)
Heel veel plezier in Nicaragua!
Groetjes, Lianne -
26 Mei 2011 - 08:17
Jo Hartog:
Hallo Annika, ik was weer blij met zo,n lange mail, wat maak jij veel mee, pas maar op voor die grote krokodillen, wat een energie heb jij,wel een grote belevenis om dat allemaal te bekijken en te leren,geweldig.Als de volgende 90 dagen er opzitten kom je dan weer thuis en je moeder komt nog . Met mij gaat het goed, ik ben bezig met de verkoop van de woning ,ik hoop dat het lukt,ik kan dan een woning krijgen in Emmerhout niet zo ver van je moeder een aanleunwoning met zorg als dat nodig is.ik ga straks krantjes rond brengen vrijwilligers werk daarnaast ben ik bezig een wit vest voor mijzelf te breien, iets met kabels.Ik vond de foto,s ook mooi heb ze allemaal bekeken. Zo Annika ga zo door wees voorzichtig,dikke pakkerd en veel lieve groetjes, Jo hartog.
26 Mei 2011 - 10:56
Dineke:
Hallo Annika.
Leuk hoor dat rasta-haar! Tenminste dat wat ik op de foto zag. Nou wat weer een belevenissen. Wat ik wel merk is, dat het onderzoek wat je doet nu vaster vormen krijgt. Ik vind het wel ingewikkeld . Dus als je terug bent wil ik er wel eens met jou samen over praten. Ik heb wel vragen . Maar dat zien we dan wel. Heel veel toi, toi met de reis naar Nicaragua en ik hoop voor je dat je je nieuwe visum snel krijgt toegewezen. Ik vind het leuk jou te volgen !
Tot de volgende update.
groetjes, Dineke
27 Mei 2011 - 12:45
Rianne:
Hoi Annika, wat ben je toch druk daar en wat zie je veel verschillende plaatsen en plekken :D. Leuk dat je nog steeds zo je super enthousiast bent, had ook niet anders verwacht eerlijk gezegd;). Ik blijf het elke keer typen, maar geniet lekker van het daar zijn en heel veel plezier nog:). Blijf ook vooral volhouden met al je verhalen schrijven! Ze zijn erg leuk om te lezen:); het enthousiasme spat er af;). Ik ben zelf nu echt klaar met veldwerk, jeej:D. Dus heb nu nog even 2 weekjes vakantie met m'n zus en dan alweer terug naar NL:D. Dus vanaf dan ga ik je verhalen vanuit Nederland volgen:p.
groetjes Rianne -
28 Mei 2011 - 14:39
Irina:
wowie, je bent echt expert geworden :)
zo die krokodillen zien er inderdaad wel vet uit....hopelijk hebben ze al gegeten ;)
veel plezier in Nicaragua!
groetjes! -
31 Mei 2011 - 17:09
Jannie Klasen:
Hai Annika, Wat tof zoveel nieuwe avonturen. Dat wil zien jij en je rasta a groet Jannie klasen