An die Arbeit! (o wacht, dat is Duits)
Door: Annika Huizinga
Blijf op de hoogte en volg Annika
29 Maart 2011 | Costa Rica, Heredia
zoals de titel van deze blog al doet vermoeden heb ik vooral veeeel gewerkt de afgelpen week. Das heel fijn voor mijn stage (en de uren die ik moet maken) maar wellicht iets minder interessant om over te schrijven :) . Ik heb vooral veeel gelezen, dingen uitgeplozen, een opzetje voor m´n verslag gemaakt, alvast was stukjes geschreven, etc. Heel erg nuttig (schouderklopje voor mezelf). Ik kan mezelf ongeveer expert in de halogenen redox reacties noemen (in de theorie erachter dan). Hopelijk gaan we snel het lab in om te kijken wat er nou in het eggie gebeurd.
Vorige week woensdag heb ik mijn `2e vulkaan` bezocht (na Arenal vorig weekend). Ik ben samen met Jorge naar Barva geweest om het kratermeer te sampelen. Barva verkeert al een jaar of 1000 in slaapstand, maar is zeker nog niet `dood`. Daarom wordt er 4x per jaar gemonsterd om zo evt. gasemmissies op te kunnen sporen. Barva is de vulkaan die het dichtst bij Heredia staat. Sterker nog, het huis waar ik nu woon (Maria haar huis) is op lavastromen van ca 10.000 jaar geleden gebouwd... Gezellig he ?!? ;) . Barva ligt in een national park en de weg er naar toe was van de categorie boem boem hobbel de bobbel. Een 4WD was dan ook onmisbaar. Na een mooie hike van ca 1 uur kwamen we bij het meer aan. Het meer ligt in een krater van ca 100m diep, dus het was best steil sommige stukjes. Gelukkig waren er trapjes enzo (voordeel van dat het een park is, betekend dat de paden onderhouden worden!). De top van Barva is op 2900m hoogte. De lage O2 concentraties waren wel te merken... Gelukkig maakte de omgeving alle leed weer goed, want er groeit een weelderig regenwoud op Barva. Hebben nog 2 kolibies gezien en een eekhoorn. Er schijnen ook apen te leven hier maar die waren verstoppertje aan het spelen (we hebben ze dus niet gezien).
Dit weekend heb ik niet bijster veel uitgespookt. Lekker uitslapen (tot half 8 ipv 6 uur) en zaterdag ben ik naar een bbq van de Club Holandes geweest. Dat is een vereniging voor NL-ers hier in Costa Rica. Best grappig om te horen wat die hier allemaal doen. Een deel is gepensioneerd en vond Spanje te duur worden, een ander deel heeft een eigen bedrijf (toerisme, kaas en bloemen) en een aantal mensen is tijdens vakantie verliefd geworden op de gids en getrouwd en speelt nu huisje boompje beesje hier :) . Een heel divers gezelschap dus! Een aantal mensen woont ook in Heredia en we gaan binnenkort wat ondernemen samen. Leukleuk! Wat ook heel leuk is is dat ze koninginnedag vieren :) Hoef ik dat niet te missen. Op 1 mei viert men hier dag van de arbeid. Nu worden de dag van de arbeid en koninginnedag samengevoegd en wordt er een soort markt/festival gehouen op 1 mei in een park nabij Heredia. Ben benieuwd!
Ander nieuws: oma en Ina komen op bezoek! En wel van 29 april tot 14 mei. Een week gaan ze een taalcursus doen bij Intercultura (daar waar ik ook taalles gevolgd heb) en verblijven ze in een Tico gastgezin en de ander week verblijven ze bij Alfred, de nederlandse gids die ik 2 weken geleden bij La Paz tegen kwam :) . Waar mensen ontmoeten al niet goed voor is... Ik moet wel gewoon werken als ze hier zijn, maar gelukkig hebben we de weekenden om leuke dingen samen te doen!
Ander nieuws: half april is de semana Santa, dat is vrij vertaald de heilige week, de week voor pasen. Iedereen is dan vrij (en ik dus ook!). Nu gaat vrijwel iedereen op vakantie dan naar de kust of naar een nationaal park of... en zaten de meeste accomodaties al goed vol (en waren duur!). Toen heb ik bedacht, waarom ga ik niet als vrijwilliger aan de slag die week? Ben ik toch een hele week op vakantie, doe iets nuttigs en het kost niet al te veel centjes. Intercultura (de talenschool) bemideld ook voor vrijwilligerswerk. Ik ga als park ranger aan de slag in Hitoy Cerere Biological Reserve, dat is een park omringd door Indianen reservaten en ligt in de buurt van Puerto Limon aan de Caribische kust. Wat ik ga doen, geen idee, we zien wel. Het is een niet zo`n groot park, heel erg groen, veel water en heeel veeel wildlife. Dat wordt moscitonet en -spray mee tegen de vliegen. Wordt vast een leuke vakantie (met nuttige invulling) :D .
Zo, dat was mijn update voor nu. Stiekum ben ik heel erg aan het woggen (werk ontwijkend gedrag-gen). Vamos trabajar! (dat is an die Arbeit in het Spaans).
¡Hasta luego!
Annika
30 Maart 2011 - 05:07
Dina:
Buenos días Annika,
Es bueno leer algo de usted.
Hoeveel vulkanen nog te gaan? Wat geweldig voor je dat je met Jorge naar Barva mee kon. Dit is toch waar het allemaal om begonnen is :-). Ga je deze samples ook zelf onderzoeken of doen laboratorium medewerkers dat? Misschien mag je wel meekijken (helpen). Doe je op dat gebied ook weer ervaring op.
Fijn te lezen dat je weer allemaal mensen ontmoet die je weer verder kunnen helpen, op welk gebied dan ook! Ga vooral zo door!
Les deseo un buen día
xxx
mam -
30 Maart 2011 - 11:52
Jantje Schuurman:
Dag Annika,
Wat kun jij beeldend schrijven zeg! Je schrijft je hebt je '2e vulkaan' bezocht.Zijn er nog veel vulkanen?
En wat fijn dat je zoveel mensen ontmoet en mogelijkheden ziet, zodat Ina en ik jou kunnen bezoeken. Ik ben zo blij dat we even kunnen komen kijken waar je verblijft en wellicht iets kunnen zien waar je mee bezig bent.
Op internet heb ik Hitoy Cerere Biological Reserve opgezocht. Prachtige foto's van planten en dieren. Echte wilde dieren! Wees maar voorzichtig!
Het is hier vandaag een mooie dag met zonneschijn. Uit de wind en in de zon heb ik mijn broodje gegeten.
groetjes, Oma -
30 Maart 2011 - 19:19
Dineke:
Vul hier je reactie in... Hallo Annika. Zo te lezen heb je het goed naar je zin! Ik vind het prachtig om via deze manier jouw belevenissen te volgen! Ben benieuwd wat je gaat doen als park-ranger in het natuurpark. Dat lezen we vast de volgende keer. Heel veel plezier en wie weet misschien kom je nog in contact met een indianenstam. Heel veel plezier!
groetjes Dineke -
31 Maart 2011 - 06:02
Jo Hartog:
Ik denk dat het giisteren fout is gegaan, wat fijn dat je het zo naar de zin hebt,hoeveel vulkanen zijn er eigenlijk, leuk dat oma en Ina komen. Met mijn arm gaat het iets beter.we hadden alle dagen moooi nu regent het. De zuster komt net binnen die helpt mij even met douchen. Hou je goed en geniet van alle mooie dingen en ga zo door. groetjes oma. -
31 Maart 2011 - 06:32
Jo Hartog:
Per abuis heb ik oma onder mijn verhaaltjes gezet: het moet zijn groeten Jo.