Semana Santa
Door: Annika Huizinga
Blijf op de hoogte en volg Annika
25 April 2011 | Costa Rica, San José
Buenos dia, como esta? En la semana pasada, yo fui a Hitoy Cerere, un parque nacional cerca de Puerto Viejo y Limon. Yo trabajé como voluntario :) .
Zo, nu verder in het Nederlands. Bereid je maar voor, dit wordt een lange update :) .
Afgelopen week was het Semana Santa (heilige week/paasvakantie) en ben ik naar Hitoy Cerere geweest om als vrijwilliger te werken in het nationale park. Hitoy ligt dicht bij de Caribische kust op de flanken van de Cordillera de Talamanca. Vorige week zaterdagmiddag samen met Cesar en Margarita met de bus naar Limon vertrokken. De reis duurde vanaf mijn huis in Heredia meer dan 5 uur, maar wel mooie sight seeing gehad onderweg :) . Cesar en Margarita zijn de coordinatoren van het vrijwilligerswerk en ze wilden het park een keer met eigen ogen zien, dus ik had geluk dat ik niet in m`n uppie die kant op hoefde (gezelschap is altijd beter :D ). Het was al donker toen we bij de eindhalte waren. Oscar, een van de rangers van het park, kwam ons ophalen met een pickup truck en toen was het nog bijna een uur over onverharde wegen naar het park. De rit ging midden door de 'bananen republiek', oftewel midden door de plantages van Chiquita bananas.
Het nationale park heeft een ranger station met een klein hostel en een keuken. Verder zijn er 2 trails, eentje door het bos en eentje door de rivier. Zondag was er nog geen werk voor mij en ben ik samen met Cesar en Margarita naar de waterval gelopen. Dat was ongeveer 2,5 km door de rivierbedding banjeren. Geen wandelpad, gewoon over de stenen en door het water, nice! Bij de waterval kon je lekker zwemmen. Onderweg veel kikkers gezien, van die mooie rode en vel groen met zwarte pijlgifkikkers :) . Zolang je ze niet opeet zijn ze niet giftig hoor ;) . Zondagmiddag kwam mijn begeleider Mario (hij lijkt heel erg op super mario van het computerspel.. :) . Hij heeft ons meegenomen naar het 'Indigenous reservation' dat aan het park grenst. Nu moet je niet denken aan indianen die in hutjes en in harmonie met de natuur leven, want dat klopt niet echt. Deze mensen leven in kleine stukjes wildernis op een back to basic manier. Echter, door verregaande contacten met onze westerse manier van leven zijn vele problemen ontstaan. Omdat ze maar zo`n klein stukje land hebben, leeft er bijna geen wild dier meer, die zijn allemaal al opgegeten. Ze kopen veel voedsel in een lokale buurtsuper, met als gevolg dat ze met veel afval (plastic!) opgezadeld zitten dat ze niet kwijt kunnen. Het leek er soms meer op een vuilnisbelt dan op de jungle... Ik vond heb best triest om te zien en te horen. Gelukkig helpen de rangers van Hitoy de mensen in het reservaat om de natuur te behouden en om de afval en drinkwater problemen op te lossen.
Maandag zijn Cesar en Margarita weer vertrokken en begon mijn `werk`. Hebben `s ochtends de trail gegaanbaar gemaakt, dat kwam neer op met een groot mes/zwaard achtig iets (naam vergeten...) planten kortwieken en omgevallen boompjes van het pad afslepen. Daarna hebben we de waterleiding gefixt, want daar groeide een plant in, dus de buis was verstopt... De buis opengesneden, plant verwijderd, nieuw stukje buis plaatsen, met oude fietsband een waterdichte afsluiting maken, klaar! Mjammie, heerlijk drinkwater ;) .
Maandagmiddag kwam er een groep van ca 15 personen voor 3 dagen. Vrijwel alle mensen waren Tico`s uit San Jose en Heredia. Heb veel met deze groep opgetrokken. Hebben o.a. de trail die `s ochtends onkruid vrij hadden gemaakt gewandeld, zijn naar de waterval geweest en hebben het indigenous reservation bezocht. Een aantal mensen van de groep woont in Heredia, dus hebben e-mail adressen uitgewisseld om elkaar later nog een keer te treffen :) . Woensdag is de groep weer weg gegaan en heb de woensdag en donderdag vooral aan het museumpje besteed. De rangers waren er al snel achter dat ik wat van stenen en geologie afweet en ze vroegen of ik het museumpje uit wilde breiden. Nou ja hoor, graag! Dus ik heb veel stenen uit de rivier verzameld en van een beschrijving voorzien en heb een soort poster gemaakt met daarop een `toerist vriendelijke` samenvatting van de geologie van de omgeving :D . Was erg leuk om te doen. Een korte samenvatting van de geologie: conglomeraat, meer conglomeraat en nog meer conglomeraat. Back-arc setting, aantal plooien en veeeel erosie. Conglomeraat bestaat vooral uit gabbro, graniet (ja echt beide!) zandsteen/tuf en boel basalt met grote pyroxeen mineralen erin :D .
Op vrijdag heb ik een Duitse phd student geholpen die haar onderzoek naar rode kikkers doet. Heb kikkers gevangen, geholpen kikkers stil te houden en vooral heel veel gewacht. Ze onderzoekt of de kikkers hier tot dezelfe populatie behoren als de kikkers over de grens in Panama. Daarvoor heeft ze koppeltjes nodig, het mannetje wordt weggehaald en vervolgens worden 2 luidsprekers neergezeg, 1-tje met het geluid van een costa ricaans mannetje en 1-tje met het geluid van een Panamees mannetje. Het idee is om te kijken of de vrouwtjes een voorkeur voor 1 van de 2 hebben. Leuk werk, maar je moet wel een lange adem hebben. We hebben 3 experimenten gedaan in 4 uur tijd, en ze heeft in totaal al zo`n 500 experimenten gedaan... Doe mij maar stenen, die lopen tenminste niet weg ;) .
Mijn week vrijwilligerswerk was een soort verpakte vakantie. Heb wat bijgedragen aan het park en voor de rest een errug leuke week gehad. Zaterdagochtend met de bus richting het huisje van Maria en Javier gegaan. Zij hebben een vakantiehuisje in Manzanilla, een langgestrekt dorp aan de Caribische kust. Wat een relaxtheid heerst daar zeg! Het is lekker warm, het regenwoud eindigt in de zee, het strand op sommige plekken vol met lokals en raggea muziek en bbq-en-de mensen. Heb een groep apen in de bomen gespot, veel spinnen gezien... en lekker genoten van de omgeving. Het huisje van Maria en Javier is ongeveer 10 min. lopen van het strand. Het huis is open, geen ramen, de keuken en veranda echt geweldig, alleen de muggen `s avonds wat minder, een hoeveelheid DEET is echt onmisbaar. Zondag weer richting Cenral Valley vertrokken. Wel met een omweg, zijn naar de boerderij van Javier in Turrialba geweest om de kippen en bomen te verzorgen (vraag mij niet hoe je het voor elkaar krijgt om 3 huizen te hebben...). De boerderij ligt ongeveer 5 km. van de actieve krater vandaan. Daarna nog een cafecito gedaan bij de moeder van Javier in San Jose (Cafecito is zoiets als op theevisite komen, maar dan met koffie ipv thee).
En nu ben ik weer op m`n werk, heb last van de monday morning blues en bedacht dat het updaten van mijn weblog een mooie eerste klus is.
Als het goed is hebben we deze week training met de Ion Chromatograaf, let`s see!
Owja, voordat ik het vergeet, de vrijdag voor de Semana Santa ben ik naar Puntarenas geweest, voor een bezoek aan de JOIDES RESOLUTION. Dat is een onderzoeksschip dat kan boren op de oceaanbodem. Tijdens de komende missie willen ze door de MOHO boren, hoe tof is dat! (de MOHO is de grens tussen de korst en de mantel). We hebben een rondleiding gehad door de laboratiria en hebben uitleg gekregen hoe de boor werkt en wat er allemaal bij komt kijken (en dat is nogal wat).
Vrijdag komen oma en Ina al, jeetje wat gaat de tijd snel! Moet ook gaan bedenken of ik eind volgende maand naar Nicaracua of Panama ga om mijn visum te verlengen...
Volgens mij is deze updat inmiddels alweer lang genoeg dus ik ga er een eind aan breien :) .
Geniet van het mooie zomerse weer in NL!
Hasta la vista, avispa!
25 April 2011 - 16:50
Dina:
Hola Annika,
Algo bueno saber de usted/es bueno leer algo de usted ;-)
Wat weer een verhaal, zeg en wat heb je weer veel beleefd. Zo zie je maar dat vrijwilligerswerk weer eens heel veel nieuwe dingen oplevert, vakantie, nieuwe contacten, nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen? Zo te lezen hebben jullie prachtig weer, wij hier ook al een hele tijd. Vandaag heb ik de hele dag buiten gezeten, gelezen, gegeten, een tukkie gedaan (het is hier nu 2e Paasdag). Nu even de mail lezen en jouw blog beantwoorden en straks deel 2 van Narnia kijken :-)
Ben vrijdagavond met Eline naar We Will Rock You geweest, dit was geweldig, een prachtige musical. Heb nu nog kortings kaarten voor Mary Poppins, eens kijken wanneer we daar naar toe kunnen gaan.
Vorige week maandag heb ik mijn spuiten tegen Hepatitis A en B gehaald en tegen DTP, dus voor mij gaat onze vakantie ook steeds duidelijker worden. Ik wens je weer een hele goede week toe, nog een paar nachtjes en dan zijn Oma en Ina er.
Wanneer bellen we weer even? Laat maar weten ;-0
Werk ze,
Mam
25 April 2011 - 16:54
Dina:
Wat weer een prachtige foto's heb je gemaakt! Ik zal mijn nieuwe camera meenemen als ik naar Costa Rica kom ;-) Er is volgens mij genoeg te fotograferen:)
Mam -
25 April 2011 - 19:09
Jantje Schuurman:
Dag Wichtje,
Geweldig! Wat weer een verhaal en prachtige foto´s! Wat mooi dat je op het onderzoeksschip bent geweest! Voor mij als leek, lijkt het mij best griezelig om de grens tussen de korst en de mantel te doorboren! Ik heb gen idee welke reactie je dan van de aarde kunt verwachten.
Gisteren, 1e Paasdag hebben we traditioneel bij Harm en Mia nootjes gepikt. Wegens het mooie weer had Harm een houten baan gemaakt in de boomgaard en Mia had alles buiten klaargezet. Wat maken ze er elk jaar weer een werk van. Het was een prachtige zomerse dag op 24 april!
Tot gauw, Oma -
25 April 2011 - 19:40
Ina:
Hallo Annechie,
Fijn om weer een update van je te lezen.
Wat beleef jij daar toch veel. Ik hoop dat onze 2 weken daaro net zo bijzonder worden.
De koffer staat al open om ingepakt te worden.
Tot a.s. vrijdag?
Groetjes Ina -
26 April 2011 - 09:20
Irina:
Wow annika je bent goed bezig geweest!
klinkt super leuk allemaal, ik wil best ook wat kikkers zien, hier in utrecht hebben we alleen padden in de botanische tuinen en die maken herrie!! Ik ben dit weekend nog naar griekenland gegaan voor pasen (ook daar was vakantie) en heb natuurlijk veeeeel te veel gegeten en te weinig geslapen :P was heel cool (ook letterlijk, want griekenland was kouder dan nl!). Ik heb ook beetje last van morning blues....maar ben weer hard aan de slag en vanmiddag ga ik naar zangles (jaja ik ben begonnen met zingen, echt supergaaf!), leuk dat oma en Ina al deze vrrijdag komen, dan ben je niet in je eentje op koninginnedag!
ik wens je geluk en plezier nog : ) many greetz
rien -
26 April 2011 - 19:59
Dineke:
Ha, die Annika.
Wat een geweldige belevenissen maak je mee ! Ik heb het verhaal weer met plezier gelezen!
Groetjes, Dineke
27 April 2011 - 06:50
Jo Hartog:
Hoi Annika
Weer met veel plezier je verhaal gelezen , wat beleef je veel en het is goed dat je vrijwillegers werk er bij hebt gedaan en veel ziet ,ik zou het niet kunnen ik ben bang voor spinnen en kikkers moet ik niet veel van hebben. Ben zaterdag voor pasen met Jan en Niesje uit eten geweest de paasdagen was ik alleen,mij hand wil nog niet best.Voor de woning is nog niemand geweest.Fijn dat oma en Ina gauw komen ,nog fijner is dat mam ook komt, geniet er maar fijn van samen.ik ga vandaag kleine klusjes naaiwerk doen voor Henk Pragt die gaat 7 weken naar Sisilie, dat zal ik wel niet goed schrijven je begrijpt het wel, dikke kusveel liefs Jo
27 April 2011 - 09:24
Rianne:
Hey Annika,
Wow wat een verhalen weer:D. Je bent maar bezig daar;). Super leuk om te lezen, vooral de foto's ook. Wat fijn ook dat je die afwisseling hebt van vakantie en werken:). Heb hier vaak het idee dat we alleen maar aan het werk zijn:P. Dus voor Inge en mij is zondag (tenzij we echt dingen moeten regelen) bos of ook maar iets met bos of wat we hier doen een verboden woord of onderwerp;).
Wat leuk ook dat je nu al bezoek krijgt:D. Geniet er lekker van en ik lees je volgende verslag wel weer:), tenzij die later is dan zondag want dan ben ik weer in het veld en dan duurt het weer een aantal weken:P.
groetjes Rianne -
09 Mei 2011 - 09:44
Tante Grietje:
annika wij lezen met veel plezier jou mails geweldig wat je zo al niet mee maakt
als jij oma spreekt zeg dan dat het niet zo goed gaat met tante pietertje
ze heeft 3x met de paasdagen de dokter gehad ze kon niet meer lopen ze had blaas ontsteking
moest veel hoesten wij gaan morgenvroeg naar haar toe dan horen jullie wel hoe of het met haar was doe oma en ina de groetjes van ons veel liefs van ons oom jan en tante grietje